Γενικές οδηγίες για την διεξαγωγή της Λιτανείας για την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν την Λιτανεία για την Επανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 μ.μ., ξεκινώντας από την Πλατεία Τριών Συμμάχων (οδός Αγίου Ανδρέου) και καταλήγοντας στον Νέο Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Την Α/θμια Εκπ/ση Αχαΐας εκπροσωπούν τρία (3) σχολεία τα οποία ορίζονται κάθε χρόνο από τους Υ.Φ.Α.ΣΧ.Α. της Π.Ε. Αχαΐας. Τα τμήματα των σχολείων αυτών οφείλουν να προσέλθουν την Κυριακή της Λιτανείας και ώρα 18:30 μ.μ. στη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Αγίου Νικολάου (πλατεία Τριών Συμμάχων). Τα σχολεία αναπτύσσονται περίπου μέχρι τη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Γεροκωστοπούλου, με κατεύθυνση προς τον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Τα σχολεία συμμετέχουν με ένα (1) τμήμα, 4Χ8=32 (αγοριών ή κοριτσιών ή μικτό). Κάθε τμήματος προηγείται ο /η διμοιρίτης-ισσα του, σε απόσταση δύο (2) μέτρων. Το τμήμα δεν φέρει σημαία, ούτε πλαισιώνεται από το σημαιοφόρο και τους παραστάτες (εντάσσονται στο τμήμα).

Αν υπάρχει κενό στο τέλος του τμήματος αυτό μεταφέρεται στην προτελευταία σειρά, έτσι ώστε η τελευταία σειρά να είναι συμπληρωμένη. Στην προτελευταία σειρά τοποθετούμε τους/τις διαθέσιμους μαθητές-τριες ξεκινώντας, όπως βλέπουμε το τμήμα από μπροστά, από αριστερά. Αν υπάρχει μόνον ένας/μία μαθητή-τρια τον/την τοποθετούμε τέρμα αριστερά. Αν έχει δύο μαθητές-τριες τους/τις τοποθετούμε έναν/μία τέρμα αριστερά και έναν/μία τέρμα δεξιά. Αν έχει τρεις μαθητές-τριες, τους/τις τοποθετούμε έτσι ώστε το κενό να είναι δίπλα από τον τέρμα δεξιά.

Οι μαθητές/-τριες που συμμετέχουν οφείλουν να έχουν κόσμια εμφάνιση και ομοιόμορφη ενδυμασία:

  • Οι μαθήτριες θα πρέπει να φορούν σκουρόχρωμη φούστα (μαύρη ή μπλε) στο μήκος του γονάτου, άσπρο πουκάμισο και σκουρόχρωμα παπούτσια.
  • Οι μαθητές θα πρέπει να φορούν σκουρόχρωμο μακρύ παντελόνι (μαύρο ή μπλε), άσπρο πουκάμισο και σκουρόχρωμα παπούτσια.

Με ευθύνη και μέριμνα των Διευθυντών/-ντριών και του συλλόγου των διδασκόντων των σχολείων οι μαθητές/-τριες προετοιμάζονται κατάλληλα στον αργό βηματισμό, στην τήρηση των κανονικών αποστάσεων – διαστημάτων, στην στοίχιση και ζύγιση.

Τα χέρια των συμμετεχόντων είναι καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιεράς Λιτανείας πλεγμένα στους καρπούς στο μπροστινό μέρος του σώματος (κοιλιακή χώρα).

Η απόσταση μεταξύ των τμημάτων, τόσο κατά την παράταξη όσο και κατά την διάρκεια της Λιτανείας, πρέπει να είναι τέσσερα (4) μέτρα.

Στο τέλος της Ιεράς Λιτανείας όλα τα τμήματα θα πάρουν θέση επάνω στην πλατεία της Εκκλησίας, δεξιά και αριστερά της εισόδου του Ναού, βάσει των οδηγιών των συνοδών και των υπευθύνων συντονιστών.

Μετά το πέρας της απόλυσης από τον Μητροπολίτη Πατρών τα σχολεία θα αποχωρήσουν με απόλυτη τάξη, βάσει των οδηγιών των συνοδών τους.

Υπεύθυνοι στην Λιτανεία για τα σχολεία της Α/θμιας Εκπ/σης ορίζονται οι Υ.Φ.Α.ΣΧ.Α. της Π.Ε. Αχαΐας, Μιχαηλίδης Αναστάσιος και Παπαδόπουλος Γεώργιος.

Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ ένα αρχείο ήχου του εμβατηρίου της λιτανείας, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την προετοιμασία των μαθητών/-τριών. (Στο παράθυρο που θα σας ανοίξει πατήστε στο «Λήψη» πάνω αριστερά).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...