Γενικές οδηγίες για την διεξαγωγή της παρέλασης για τον Εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου εν γένει. Συγκεκριμένες οδηγίες αποστέλλονται κάθε φορά με το αντίστοιχο για την παρέλαση έγγραφο της υπηρεσίας, σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την τέλεση αυτής.

Σημαιοφόροι των σχολείων που ΔΕΝ συμμετέχουν στην παρέλαση.

Τα σχολεία που δεν παρελαύνουν εκπροσωπούνται στην παρέλαση από τον/την σημαιοφόρο του σχολείου.

Οι σημαιοφόροι αυτών των σχολείων πρέπει:

  • να φοράνε λευκό πουκάμισο με μακριά μανίκια, μπλε παντελόνι τα αγόρια και μπλε φούστα τα κορίτσια, καθώς και μαύρα παπούτσια (το δυνατόν όχι αθλητικά). Εναλλακτικά μπορούν να φορούν παραδοσιακές στολές που συνάδουν με την εορτή (π.χ. Ηπειρώτικη). Άσχετα από ποιο από τα δύο είδη ενδυμασίας επιλέξουν φοράνε λευκά γάντια.
  • να βρίσκονται την ημέρα της παρέλασης με τη σημαία του σχολείου τους, στις 11:15 π.μ. το αργότερο, στη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Κολοκοτρώνη, για να συγκροτηθούν σε τμήματα, τα οποία θα τοποθετηθούν στην κεφαλή της παρέλασης των πολιτικών τμημάτων, σύμφωνα με τις οδηγίες των Υπευθύνων Εκπ/κών Φ.Α.

Σημαιοφόροι των σχολείων που συμμετέχουν στην παρέλαση.

Οι σημαιοφόροι των σχολείων που συμμετέχουν στην παρέλαση πρέπει να βρίσκονται την ημέρα της παρέλασης στις 10:45 π.μ. στο Μνημείο Πεσόντων (Πλατεία Εθνικής Αντίστασης), ώστε να παραταχθούν ως τιμητική φρουρά. Τους σημαιοφόρους τους συνοδεύει ένας/μια Υπεύθυνος/η Εκπ/κος Φ.Α. Οι σημαιοφόροι παραμένουν μέχρι να τελειώσει η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση των στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές. Στη συνέχεια μεταβαίνουν άμεσα, συνοδεία του/της συνοδού, στον χώρο που βρίσκεται το σχολείο τους, στο οποίο και τίθενται επικεφαλής. Όσον αφορά την ενδυμασία τους ισχύει ότι και παραπάνω.

Φάλαγγα Δημοτικών Σχολείων

Τα σχολεία της Α/θμιας Εκπ/σης βρίσκονται στην Β΄ Φάλαγγα, η οποία τοποθετείται πίσω από αυτήν των σημαιοφόρων (Ά Φάλαγγα). Η Β΄ Φάλαγγα υποδιαιρείται σε 2 Φάλαγγες, τις Β1 και Β2, σε κάθε μια από τις οποίες θα υπάρχει και ένας υπεύθυνος Εκπ/κος Φ.Α.

Η διάταξη των σχολείων που συμμετέχουν στην παρέλαση ανακοινώνεται κάθε φορά με το αντίστοιχο έγγραφο της υπηρεσίας.

Η σύνθεση των τμημάτων των σχολείων πρέπει να είναι, σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ΥΠΑΙΘ, δύο (2) τμήματα – ένα (1) μαθητών και ένα (1) μαθητριών, με 4Χ8=32 άτομα το κάθε τμήμα, τον διμοιρίτη του κάθε τμήματος, τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες της σημαίας. Σε περίπτωση που δε συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός μαθητών /-τριών τα σχολεία μπορούν να συμμετέχουν με ένα τμήμα (αγοριών ή κοριτσιών ή μικτό) με 4Χ8 =32 μαθητές/-τριες.

Οι μαθητές πρέπει να φορούν λευκό πουκάμισο με μακριά μανίκια, μπλε παντελόνι τα αγόρια και μπλε φούστα τα κορίτσια καθώς και μαύρα παπούτσια (το δυνατόν όχι αθλητικά). Εναλλακτικά μπορούν να φορούν παραδοσιακές στολές που συνάδουν με την εορτή (π.χ. Ηπειρώτικη). Σε κάθε περίπτωση η εμφάνιση των μαθητών/-τριών που θα παρελάσουν θα πρέπει να είναι κόσμια και η ενδυμασία ομοιόμορφη!

Τα τμήματα των σχολείων που παρελαύνουν πρέπει να βρίσκονται στο χώρο συγκέντρωσής τους στην οδό Αγίου Ανδρέου το αργότερο στις 11.30 π.μ. Συγκεκριμένα:

  • Η Α΄ Φάλαγγα (τμήματα σημαιοφόρων) θα παραταχθεί στη συμβολή Αγίου Ανδρέου και Κολοκοτρώνη.
  • Η Β1 Φάλαγγα θα παραταχθεί πίσω από την Α΄ Φάλαγγα έως την Αράτου.
  • Η Β2 Φάλαγγα θα παραταχθεί από την Αράτου έως την Ζαΐμη (όπως φαίνεται στην 1η συνημμένη εικόνα στο τέλος).

Στο τέλος της παρέλασης τα τμήματα θα καταλήγουν στον προαύλιο χώρο του νέου Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα και συγκεκριμένα στο βάθος αριστερά (όπως φαίνεται στην 2η συνημμένη εικόνα στο τέλος), από όπου και θα αποχωρήσουν με τάξη, με ευθύνη των συνοδών τους.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η άρτια διεξαγωγή της παρέλασης, οι συνοδοί των τμημάτων προσέχουν και επιμένουν με σχολαστικότητα στα παρακάτω σημεία:

  • Η τελευταία σειρά του κάθε τμήματος να μην έχει κενό. Οποιοδήποτε κενό μεταφέρετε στην προτελευταία σειρά.
  • Στην απόλυτη στοίχιση και ζύγιση.
  • Στην τήρηση των κανονικών αποστάσεων – διαστημάτων.
  • Στην ταυτόχρονη και ζωηρή αιώρηση των χεριών (η παλάμη τεντωμένη και τα δάχτυλα ενωμένα).
  • Στον ελεύθερο και φυσικό βηματισμό.
  • Στη ζωηρή και ταυτόχρονη στροφή της κεφαλής δεξιά (όχι όμως του κορμού), από ολόκληρο το τμήμα, πλην του πρώτου δεξιά, μπροστά από την εξέδρα των επισήμων.
  • Ο διμοιρίτης κάθε τμήματος υψώνει προειδοποιητικά το δεξί χέρι με την παλάμη εστραμμένη προς τα μέσα στο ύψος του Α΄ Δείκτη και το κατεβάζει απότομα στο ύψος του Β΄ Δείκτη, όπου το τμήμα στρέφει ζωηρά και ταυτόχρονα το κεφάλι δεξιά βλέποντας προς το τιμώμενο πρόσωπο. Στο ύψος του Γ΄ Δείκτη κάθε τετράδα επαναφέρει το κεφάλι εμπρός.

  • Ο/Η σημαιοφόρος
    • φέρει το κοντάρι της σημαίας στο αριστερό ισχίο (λεκάνη) στη σκύτινη υποδοχή του, να το κρατάει με το αριστερό του/της χέρι στο ύψος του ώμου (με την παλάμη στραμμένη προς τα μέσα, τα δάχτυλα να κλείνουν προς το θώρακα) και σε θέση ημικατακόρυφη.
    • όταν φτάσει στο ύψος του Β΄ Δείκτη, φέρνει την σημαία (με ζωηρή κίνηση) από την ημι- σε κατακόρυφο θέση και την επαναφέρει στην αρχική της θέση στο ύψος του Γ΄ Δείκτη.
    • κατά την απόδοση τιμών της σημαίας χαιρετά με στροφή του κεφαλιού του/της προς το τιμώμενο πρόσωπο, όπως και οι παραστάτες, πλην του 1ου δεξιά.
  • Οι Υπεύθυνοι Συνοδοί των τμημάτων
    • συνοδεύουν τα τμήματά τους από το αριστερό μέρος αυτών, καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρέλασης.
    • δεν δίνουν το βήμα με την σφυρίχτρα μπροστά από τους επισήμους (υπάρχει μουσική που δίνει το βήμα).
    • επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή στο συντονισμένο και αρμονικό ξεκίνημα των τμημάτων κατά την έναρξη της παρέλασης, σε συνεργασία με τους Εκπ/κούς Φ.Α. που είναι υπεύθυνοι στις Φάλαγγες, τις οδηγίες των οποίων ακολουθούν.

Τυχόν υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν κατά την περίοδο της παρέλασης ανακοινώνονται με το αντίστοιχο για την παρέλαση έγγραφο της υπηρεσίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...