Γενικές οδηγίες για την Λιτανεία της Εορτής του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Οι παρακάτω οδηγίες αφορούν την Λιτανεία για την Εορτή του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 30 Νοεμβρίου και ώρα 11.00 π.μ., η οποία ξεκινάει από την οδό Αγίου Ανδρέου (στο ύψος της Γούναρη), πορεύεται δια μέσου της οδού Μαιζώνος και καταλήγει στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα.

Την Α/θμια Εκπ/ση Αχαΐας εκπροσωπούν τρία (3) σχολεία τα οποία ορίζονται κάθε χρόνο από τους Υ.Φ.Α.ΣΧ.Α. της Π.Ε. Αχαΐας. Τα τμήματα των σχολείων αυτών οφείλουν να προσέλθουν την ημέρα της Λιτανείας και ώρα 10:45 π.μ. στη συμβολή των οδών Αγίου Ανδρέου και Γούναρη (πλατεία 28ης Οκτωβρίου). Αρχικά περιμένουν στο δεξί μέρος της Αγίου Ανδρέου, με την αναγραφόμενη στον προγραμματισμό σειρά, και λίγο πριν την έναρξη της Λιτανείας παρατάσσονται, καθ’ υπόδειξη των Υπευθύνων, επί της οδού Αγίου Ανδρέου, πίσω από την μπάντα του Δήμου Πατρέων και το τμήμα του Παν/μίου Πατρών, με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης.

Τα σχολεία συμμετέχουν με ένα (1) τμήμα, 4Χ8=32 (αγοριών ή κοριτσιών ή μικτό). Κάθε τμήματος προηγείται σε απόσταση δύο (2) μέτρων ο/η διμοιρίτης-ισσα του. Το τμήμα δεν φέρει σημαία, ούτε πλαισιώνεται από το σημαιοφόρο και τους παραστάτες (εντάσσονται στο τμήμα).

Αν υπάρχει κενό στο τέλος του τμήματος αυτό μεταφέρεται στην προτελευταία σειρά, έτσι ώστε η τελευταία σειρά να είναι συμπληρωμένη. Στην προτελευταία σειρά τοποθετούμε τους/τις διαθέσιμους μαθητές/-τριες ξεκινώντας, όπως βλέπουμε το τμήμα από μπροστά, από αριστερά. Αν υπάρχει μόνον ένας/μία μαθητή-τρια τον/την τοποθετούμε τέρμα αριστερά. Αν έχει δύο μαθητές/-τριες τους/τις τοποθετούμε έναν/μία τέρμα αριστερά και έναν/μία τέρμα δεξιά. Αν έχει τρεις μαθητές/-τριες, τους/τις τοποθετούμε έτσι ώστε το κενό να είναι δίπλα από τον τέρμα δεξιά.

Ενδυμασία:

  • Οι μαθήτριες θα πρέπει να φορούν σκουρόχρωμη φούστα (μαύρη ή μπλε) στο μήκος του γονάτου, άσπρο πουκάμισο και σκουρόχρωμα παπούτσια.
  • Οι μαθητές θα πρέπει να φορούν σκουρόχρωμο μακρύ παντελόνι (μαύρο ή μπλε), άσπρο πουκάμισο και σκουρόχρωμα παπούτσια.

Παρακαλούμε να φροντίσετε οι μαθητές/-τριες που συμμετέχουν να έχουν κόσμια εμφάνιση και ομοιόμορφη ενδυμασία.

Με ευθύνη και μέριμνα των Διευθυντών/-ντριών και του συλλόγου των διδασκόντων των σχολείων θα πρέπει οι μαθητές/-τριες να προετοιμαστούν κατάλληλα στον αργό βηματισμό, στην τήρηση των κανονικών αποστάσεων – διαστημάτων, στην στοίχιση και ζύγιση.

Τα χέρια των συμμετεχόντων θα πρέπει καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιεράς Λιτανείας να είναι πλεγμένα στους καρπούς στο μπροστινό μέρος του σώματος (κοιλιακή χώρα).

Η απόσταση μεταξύ των τμημάτων, τόσο κατά την παράταξη όσο και κατά την διάρκεια της Λιτανείας, πρέπει να είναι τέσσερα (4) μέτρα.

Η πορεία της Λιτανείας είναι: Αγίου Ανδρέου (πλατεία 28ης Οκτωβρίου), δεξιά στην Γούναρη, δεξιά στην Μαιζώνος, δεξιά στην Κοραή, αριστερά στην Αγίου Ανδρέου και αριστερά επάνω στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέα όπου όλα τα τμήματα θα πάρουν θέση δεξιά και αριστερά της εισόδου του Ναού, βάσει των οδηγιών των συνοδών και των υπευθύνων συντονιστών.

Μετά το πέρας της απόλυσης από τον Μητροπολίτη Πατρών τα σχολεία θα αποχωρήσουν με απόλυτη τάξη, βάσει των οδηγιών των συνοδών τους.

Υπεύθυνοι στην Λιτανεία για τα σχολεία της Α/θμιας Εκπ/σης ορίζονται οι Υ.Φ.Α.ΣΧ.Α. της Π.Ε. Αχαΐας, Μιχαηλίδης Αναστάσιος και Παπαδόπουλος Γεώργιος.

Μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ ένα αρχείο ήχου του εμβατηρίου της λιτανείας, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την προετοιμασία των μαθητών/-τριών. (Στο παράθυρο που θα σας ανοίξει πατήστε στο «Λήψη» πάνω αριστερά).

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...